top of page

אודותי

ד״ר נועה גור-אריה

Noa.jpg
פסיכותרפיסטית, עובדת סוציאלית קלינית ומדריכה.

בוגרת תואר שלישי בביה"ס לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, אשר היתה בית הגידול שלי במשך שלוש עשרה שנים. במקביל, העמקתי את לימודי הפסיכותרפיה במסגרת המרכז ללימודי פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית (ה.ל.פ.ב.א), ובהמשך המשכתי להעמיק את דרכי גם במרכז ויניקוט בישראל, בו סיימתי את מסלול הפסיכותרפיה למתקדמים. כיום אני ממשיכה להעשיר את ידיעותיי במסגרת המסלול ללימודי טיפול זוגי ומשפחתי במכון ברקאי. 

את דרכי בלימודי האקדמיים התחלתי בלימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה וביולוגיה במסגרת המחלקה למדעי המוח, בהמשך סיימתי גם תואר ראשון בעבודה סוציאלית. לאחריו סיימתי בהצטיינות הרקטור את לימודי התואר השני הקליני בעבודה סוציאלית ומשם המשכתי ללימודי הדוקטורט. 

ברקע, טרם לימודיי באקדמיה ובמקביל אליהם הייתי רקדנית משך שנים רבות, וכן עסקתי במהלך השנים בהוראת מחול ובכוריאוגרפיה. שנים אלה תרמו להבנה עמוקה של החיבור בין היצירה, האומנות, הגוף והנפש והאתגרים שחיבור זה (ולפרקים ניתוק) מציב בפנינו. בתקופה זו מצאתי עצמי מרותקת מקשרי הגומלין הנשזרים בין הגוף לנפש ומהאופן הייחודי שבו הגוף מדבר את "סודות הנפש" והנפש מדברת את "סודות הגוף".  

במהלך שנים אלה פגשתי ילדות, נערות ונשים צעירות רבות, אשר דיברו דרך גופן באמצעות המחול והיצירה, אך פעמים רבות דווקא באמצעות הפרעות אכילה והפרעות סומאטיות שונות. מפגשים אלה העשירו עבורי מאוד את עדשת המשקפיים בעבודה הטיפולית בהמשך, ואפשרו לי לעבוד עם המטופלות שלי מזווית אחרת, בשפה אחרת ובמרחב שבו טיפול הוא יצירה מתמשכת של חיבור. 

בעשור האחרון אני שוקדת על מלאכת הטיפול, פוגשת מגוון רחב של מטופלים ומטופלות המצויים במצבי חיים שונים, באזורי נפש רגישים, אשר סובלים ממצוקות שונות, וצועדת איתם במסע הטיפולי הייחודי לכל אחד ואחת מהם.

מעט על הדרך והמסע המקצועי האישי

לאורך השנים עבדתי רבות עם אוכלוסיות שונות ומגוונות. פגשתי אנשים במצבי חיים שונים וצעדנו ביחד במסעות מורכבים וייחודיים. כך למשל, עבדתי בעברי במרכז לטיפול בילד ובמשפחה בהוד השרון, שם עסקתי בטיפול פרטני בילדים ובמתבגרים והדרכות הורים במשך שמונה שנים. במקביל, עבדתי מספר שנים במחלקה פסיכיאטרית סגורה בבי"ח גהה, במחלקת מבוגרים. התפקיד היה מבוסס על ראיה מערכתית הכוללת את המטופל, משפחתו וגורמים מטפלים בקהילה. התפקיד כלל אינטייק פסיכיאטרי ואבחון, טיפול פסיכותרפויטי, ניהולי מקרה, בניית תהליך  שיקומי והתאמת שירותי סל-שיקום לצרכי המטופל, ייעוץ סוציאלי לצוות המחלקה, וכן הנחיית קבוצות דינאמיות למשפחות המטופלים. טרם לתחילת דרכי המקצועית כמטפלת, עבדתי כמדריכה במחלקה הפסיכיאטרית להפרעות אכילה בביה"ח תל השומר, מחלקת  ילדים. ההדרכה כללה ליווי הנערות בהתמודדות עם הפרעת האכילה, השתתפות בישיבות  האינטייק במחלקה ובישיבות הצוות וכן השתתפות בהנחיית קבוצת הורים.

בהמשך דרכי, עבדתי במשך שמונה שנים במרכז "חכמת נשים" תחת הנהלתה והדרכתה המקצועית של  ד"ר ענת גור, מחלוצות הטיפול בארץ בנשים הסובלות מפגיעות מיניות. שם עסקתי בטיפול פרטני פסיכותרפי בנערות ובנשים בנושאים רבים הנוגעים לפסיכולוגיה של האישה, וריכזתי הטיפול בהפרעות אכילה במרכז. במהלך שנים אלה התמחתי בטיפול בנפגעות תקיפה מינית, והעמקתי את ידיעותיי בנוגע לקשר שבין הפרעות אכילה ופגיעות מיניות, תוך התמקצעות בטיפול במצבים של טראומה מורכבת (CPTSD), ותחת הזרקור של "טיפול פמיניסטי". לצד העבודה במרכז "חכמת נשים" הקמתי את הקליניקה הפרטית שלי ובה טיפלתי במטופלים בעלי מצוקות חיים שונות, חלקן נשים הסובלות מהפרעות אכילה ופגיעות מיניות, אך לא רק. ברקע, עסקתי גם בהעברת הרצאות וסדנאות שונות בתחום של הפרעות אכילה, פגיעות מיניות וכן הרצאות בנושא עבודת הדוקטורט העוסקת בקשר הטיפולי בין מטפל למטופל.

לאורך כל השנים, עסקתי תמיד בעבודה במגזר הציבורי לצד העבודה בקליניקה הפרטית. כך כאמור עבדתי בבי"ח תל השומר, בבי"ח גהה, ובהמשך, עבדתי במשך תשע שנים ביחידה לטיפול בהפרעות אכילה במרפאה לבריאות הנפש בנתניה, שם עסקתי בטיפול פרטני וקבוצתי בנשים הסובלות מהפרעות אכילה. הטיפול כלל את תהליך האבחון ביחידה, טיפול פסיכותרפי וכן טיפול קבוצתי ופרטני ב-DBT. לאחר מכן, עבדתי במשך חמש שנים במרפאה לבריאות הנפש של קופת חולים כללית ברשל"צ, שם הייתי ראש השירות הסוציאלי. עסקתי רבות בניהול, ריכוז והדרכה קלינית של צוות המטפלים במרפאה, לצד מלאכת הטיפול הפרטני והקבוצתי.

במקביל, עסקתי בכתיבת עבודת הדוקטורט שלי, שכותרתה היתה: "הקשר שבין מאפיינים אישיותיים ומקצועיים של מטפלים לבין יצירת הברית הטיפולית ורגשות המטפל כלפי המטופל ה"קשה". בעבודה זו עסקתי בחשיבות היחסים וההשפעות ההדדיות של המטפל והמטופל על קיומו והצלחתו של הטיפול, כאשר במרכז הבמה עמדו הפעם מרכיבי אישיותו של המטפל והקשר שלהם להצלחת הטיפול. 

לאחר שנים רבות במגזר הציבורי, פרשתי ממנו בשנה האחרונה, וכיום אני מטפלת בקליניקה הפרטית שלי, פוגשת מטופלים ומטופלות רבים במסע האישי והייחודי להם, תוך שאני מרצה ומעניקה סדנאות מקצועיות שונות, כמו כן אני מדריכה אנשי טיפול ומלווה אותם בתהליכי הצמיחה וההתפתחות המקצועית שלהם. 

תפיסת עולמי לגבי מהו הטיפול הנפשי 

הטיפול הנפשי בתפיסת עולמי הוא מסע משותף של שני אנשים בחדר. מסע שידועה נקודת ההתחלה שלו, אולם מהלכו נותר לא ידוע, מסע המצריך אורך רוח וכושר הישרדות נוכח מצבי נפש מאתגרים, אליהם נקלעים המטפל והמטופל בחדר. 

ברמה האסוציאטיבית, נוכח השאלה מהו טיפול בעיני, עולות בקרבי מילים רבות סביב מהו טיפול נכון, מה עליו לכלול ועל איזה יסודות עליו להישען. ברשת מילים אלה נכללים מושגים כגון - על הטיפול להיות בעל תשתית פמיניסטית, עליו להיות דינאמי, התייחסותי, אינטר-סובייקטיבי, וויניקוטיאני, מותאם לצרכיו הייחודיים של המטופל ועוד ועוד ועוד. אלה מושגים שהדיון וההעמקה בהם "רבי כרס". אתייחס אל חלקם על קצה המזלג.

 

הבסיס התיאורטי המנחה את עבודתי לאורך השנים שייך לעולמות התוכן הדינאמיים, וביניהם, תיאורטיקנים רבים אשר טלטלו, גזרו, עיצבו, השפיעו ומשפיעים עד היום על עבודתי ועל נפשי, כדוגמת פרויד, ביון, ויניקוט, סטיבן מיטשל, לואיס ארון ועוד רבים, חכמים וטובים. הבסיס לעבודה הטיפולית מצוי בעיני במיקום העבודה הדינאמית במרכז הבמה. השיח בטיפול הדינאמי חותר לסייע למטופל/ת להכיר את אותם רבדים הפחות מוכרים לו השוכנים בבסיס אישיותו והתנהגויותיו. בצורה זו, המודעות העצמית של האדם הולכת ומתפתחת וכך הוא יכול להבין טוב יותר את הסיבות להתנהגויות שלו במצבים מסוימים ואת הגורמים לסבל ולמצוקה בחייו. החיבור הפנימי הזה וההיכרות הגדלה מאפשרים בתורם הגברת שליטה של האדם על התנהגותו ויכולת גדלה וגוברת לבחור דרכי התמודדות שונות מאלו שבחר בהן עד כה, ואשר הסבו לו סבל או מצוקה. בבסיס הטיפול הדינאמי מצויה ההבנה וההנחה כי עברו של האדם, האופן שבו גדל עוד משנותיו הראשונות לחיים, בני משפחתו, הדמויות המשמעותיות בחייו, והאויר שנשם בביתו, משפיעים בצורה ניכרת על ההווה ועל אופן קיומו בעולם. באופן זה, ישנה חשיבות רבה ליצירת רצף פנימי בתוך האדם, רצף של העבר וההווה לעבר העתיד. זהו רצף שבין מחשבה לפעולה, בין הנסתר לגלוי, בין העבר להווה  ובין האני לאחר. חיבורים אלו, אליהם חותר הטיפול הדינאמי להגיע, מאפשרים למטופל להכיר את עצמו טוב יותר, להתבונן על מעשיו, להגדיל את חופש הבחירה שלו ולהעצים את כוחותיו ואת איכות חייו. 

בהמשך לכך, על הטיפול כיום, בעידן בו אנו חיים, להתמקם גם בשדה ההתייחסותי, האינטר-סובייקטיבי והפמיניסטי. הטיפול הפמיניסטי (בין אינסוף הגדרות הקיימות עבורו), הוא טיפול הנעשה ממקום הדדי, מקום בו לא קיימים יחסי כוחות בחדר, יש שני אנשים בחדר ששניהם אחראים למה שקורה ולשיניהם יכולת להשפיע, ולשני המשתתפים בתהליך רצונות, צרכים ומשאלות. יש בחדר שני סובייקטים. זהו טיפול המעניק קודם כל תוקף לחוויה, מעניק כבוד, מרחב, מקום ומעניק במה. 

אדם מגיע לטיפול פעמים רבות מיואש וחסר אמונה, תוך שהוא שרוי בסבל ובמצוקה ומחפש לעצמו נקודת אחיזה בתקווה חדשה. הבסיס להיתכנות ולקיומו של הטיפול מצוי בראשית דבר בקשר שבין המטפל והמטופל, ובברית הטיפולית הנרקמת ביניהם בחדר. בכך בין היתר, גם עסקה עבודת הדוקטורט שלי.  כך, דפוס היחסים שנרקם בחדר ביני לבין המטופל משקף את אותם דפוסים המופנמים אצל המטופל לאורך חייו, כאשר מקום רב בעבודה הטיפולית ניתן לפרשנות עבור "מה שקורה בחדר" ביני ובינו. זוהי הזדמנות  חשובה ויקרה מפז לטפל בתפקידים שלוקח המטופל, באופן שבו מתייחס לאחר, ובמנגנוני ההגנה שסיגל לאורך השנים, דרך התהוות היחסים הטיפוליים בחדר. על כל אלו, להיעשות בצניעות רבה ומתוך כבוד רב לאדם שיושב מולי וחושף את עצמו באופן האינטימי ביותר.

 

שירותים מקצועיים הניתנים בקליניקה שלי:  

טיפול פרטני במבוגרים ובבני נוער, הדרכות הורים וטיפול זוגי. עוסקת בעיקר בפסיכותרפיה דינאמית, ומשלבת גם DBT,  תוך התאמת הטיפול באופן ייחודי לכל מטופל ומטופלת, לרצונותיהם ולצרכיהם. 

טיפול בתקופת הקורונה - תקופה זו מאתגרת את הטיפול ביתר שאת ואנו נדרשים לגמישות רבה יותר מבתקופות רגילות. בתקופה זו, הטיפול ניתן גם באופן המקוון באמצעות הזום, וחשוב לציין כי בעת הזו קם כבר גוף מחקרי, אשר הראה כי במקרים רבים טיפול נפשי אונליין אינו נופל ביתרונותיו מטיפול פסיכולוגי פנים אל פנים. 

קורות חיים

2008 - היום

2020 - היום

2015 - 2020

2010 - 2017

2010 - 2017

2007 - 2014

2010 - 2007

2006 - 2008

2000 - 2007

קליניקה פרטית. טיפול פרטני - מבוגרים, ילדים ובני נוער, הדרכות הורים. הדרכות קליניות למטפלים. 

הדרכה קלינית של מטפלים במסגרת לימודי בי"ס לפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית מטעם  אוניברסיטת בר-אילן.  

מרפאה לברה"נ קופ"ח כללית, רשל"צ. ראש צוות עו"סים ומדריכה קלינית, הדרכה פרטנית לצוות המטפלים והנחיית קבוצות. הדרכה משותפות לצוות הפסיכולוגים והעו”סים.

היחידה להפרעות אכילה במרפאה לבריאות הנפש, מבוגרים בנתניה. טיפול פרטני וקבוצתי.

מרכז "חכמת נשים" בהנהלת ד"ר ענת גור. טיפול פרטני בנשים. 

מרכז לטיפול בילד ובמשפחה, הוד השרון. טיפול פרטני בילדים ובמתבגרים והדרכות הורים.

בי"ח לבריאות הנפש גהה, מחלקה פסיכיאטרית סגורה למבוגרים, עו"ס. 

המחלקה הפסיכיאטרית להפרעות אכילה בביה"ח תל השומר, מחלקת  ילדים, מדריכה. 

כוריאוגרפית ומורה למחול במסגרות שונות, במרכזים פרטיים ובמגמות מחול וביניהן:

המרכז הערבי יהודי ביפו, רכזת, כוריאוגרפית ומורה למחול . עבודה עם אוכלוסיה ערבית - מוסלמית ונוצרית. 

לימודים אקדמיים, הכשרות והשתלמויות:

2020 - היום

2017 - 2020

2017

2013 - 2016

2012 - 2013

2012 - 2013

2011 - 2014

2010 - 2014

2010 - 2011

2009 - 2010

2009

2007 - 2008    

2005 - 2007

2001 - 2004

2000 - 2001

מכון ברקאי – לימודי טיפול זוגי ומשפחתי. 

מרכז ויניקוט בישראל - לימודי פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית, תוכנית למתקדמים.

מכון לפסיכואנליזה זוגית ומשפחתית - סמינרי קיץ: מיניות בנישואים, מהאולטרא-סאונד לצבא. 

הלפב”א – בית הספר ללימודי פסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית.

הכשרה ב- EMDR ע"י ד"ר אודי אורן במסגרת השתלמות במרפאה לבריאות הנפש מבוגרים, נתניה.

אוניברסיטת בר-אילן, ביה"ס לעבודה סוציאלית - היחידה ללימודי המשך, קורס הדרכה.

הכשרה ב- DBT ע"י ד"ר יפעת כהן במסגרת השתלמות במרפאה לבריאות הנפש מבוגרים, נתניה.

אוניברסיטת בר-אילן, ביה"ס לעבודה סוציאלית, לימודיPhD.  : הקשר שבין מאפיינים אישיותיים ומקצועיים של מטפלים  לבין יצירת הברית הטיפולית ורגשות המטפל כלפי המטופל ה"קשה".  מצטיינת רקטור.

אוניברסיטת בר-אילן, ביה"ס לעבודה סוציאלית - היחידה ללימודי המשך, תוכנית הכשרה לטיפול בהפרעות אכילה – תיאוריה, אבחון וטיפול. 

אוניברסיטת בר-אילן, ביה"ס לעבודה סוציאלית, M.S.W בעבודה סוציאלית במסלול הקליני. סיום לימודים בהצטיינות הרקטור.

מכון אביב – קורס העמקה בכתביו של ביון.

אוניברסיטת בר-אילן, ביה"ס לעבודה סוציאלית - היחידה ללימודי המשך, קורס העמקה בנושא “מ. קליין ו-ד.ו. ויניקוט”.

אוניברסיטת בר אילן, B.A. בעבודה סוציאלית - לימודי הסבה.

אוניברסיטת בר אילן, B.A. בפסיכולוגיה ו- B.S.c בביולוגיה במסגרת המחלקה למדעי המוח. 

מכללת ווינגייט, מסלול להוראת לימודי מחול.                     

השתתפות והרצאות בכנסים מקצועיים:

יוני 2019

אפריל 2019

2010 - היום

2014 - היום

2010

2010

2014 - היום

IARPP 17th CONFERENCE – IMAGINING WITH EYES WIDE OPEN:

The Reality of imagination and the Imagination of Reality: Theoretical and Clinical Implications: Personality and Professional Measures of Therapists: Imagination, Dreaming and Being – A Retrospect Insight - Paper Presenter

Social Media – Between Reality and Fantasy - Moderato

כנס SPR-IL: מחקר בפסיכותרפיה בישראל – החיפוש אחר מנגנונים המקדמים שינוי והתפתחות –  המכללה האקדמית תל-אביב יפו. 

מרצה בהשתלמויות שנות ובכנסים בתחומים של פסיכולוגיה של האישה, הפרעות אכילה ופגיעות מיניות.

הצגת עבודת הדוקטורט בכנסים שונים.

כנס האיגוד לפסיכיאטריה, סניף ת"א בנושא דיסוציאציה:

מקהלה בחדר הטיפולים – הצגת מקרה של מטופלת נפגעת תקיפה מינית, הסובלת מ- CPTSD, הפרעת אכילה והפרעת זהות דיסוציאטיבית. התמקדות בתהליך האבחנתי ובתהליך הטיפול.

כנס של ביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר-אילן - הפרקטיקה בשדה:

כשלקחו אותי מהכל ונשארתי לבד - הצגת מקרה של מטופלת הסובלת מ- CPTSD, הפרעת אכילה וסכיזופרניה. התמקדות ביכולת המטפל לשאת את השיגעון ובנושא הסטינג הטיפולי.

כתיבת סקירות ספרות במדור ביקורת ספרות בעיתון “שיחות”.

ניסיון בתחום המחקרי:

2010- 2011

2009- 2010

2003-2004

השתתפות בצוות מחקר בבי”ח גהה

עוזרת מחקר של פרופ’ נחמי באום בביה”ס לעבודה סוציאלית

במהלך התואר בפסיכולוגיה - פרקטיקום בהתפתחות הילד, עובדת מחקר של פרופ' רות פלדמן, חקר היבטים של attachment אצל תינוקות IVF.

עבודה במחקר אצל פרופ’ ישראל אורבך ז”ל בתחום של אובדנות.

עובדת מחקר של פרופ’ שמואל שולמן. ניתוח תהליכי התבגרות, ספרציה ואינדבידואציה, של בני נוער להורים גרושים.  

צרו קשר

ד״ר נועה גור אריה
052-3546239
אשדוד

    © ד״ר נועה גור אריה     עיצוב: magdesign

    bottom of page